Anjiyo Sonrası Ağrılar
Anjiyo, insan vücudundaki damarların içine kontrast madde verilerek damarların görüntülenmesi işlemidir. Halk arasında genellikle sadece kalp hastalarına yapıldığı sanılmaktadır. Oysa anjiyo, kalp dışında, boyun, beyin, bacak ve böbrek gibi birçok damarın görüntülenmesinde de kullanılmaktadır. Hastalara yapılan her anjiyo tedavi amaçlı değildir; tanı ve teşhis için de anjiyo yapılmaktadır. Tanı ve teşhis için yapılan anjiyolarda, tıkalı görülen damarlar balon, stent ve damar tıraşlama gibi müdahaleler ile aynı zamanda hastanın rahatsız olan damarının tedavisi de yapılır.
Anjiyo Nasıl Yapılır?
Anjiyo, anjiyografi cihazı ile yapılmaktadır. Hastaya damardan ağrı kesici ve rahatlatıcı ilaçlar verilir. Kasık veya kol damarından girilir. Damara ilk girilen yer uyuşturularak hastanın ağrı duyması önlenir. Damara girildikten sonra, girilen yere kateter denen ince bir boru yerleştirilir. Hangi bölgenin anjiyosu yapılacaksa o bölgeye damardan kontrast madde enjekte edilir. Kontrast madde damarların içerisinde dağıldıkça damarların görüntüsü alınır. Eğer damarlarda darlık veya tıkanma varsa aynı anda tedavisi de yapılır. Tanı ve teşhis için anjiyo 10-15 dakika sürerken, damarlarda tedavi uygulaması daha uzun sürmektedir.
Anjiyo Sonrası Ağrılar
Yapılan anjiyo sonrası, her tıbbi müdahaleden sonra oluşan ağrılar gibi anjiyo sonrasında da ağrı olabilir. Anjiyoda, atardamarlara giriş yapıldığından ve bu damarlar basınçlı bir yapıya sahip olduğu için, anjiyo sonrası damarda açılan o deliği vücut onarana kadar 4 veya 5 saat baskı uygulanmaktadır. Anjiyo yapıldıktan sonra, yapılan bölgede ağrı, şişlik ve morarma (hematom, ekimoz, psödo-anevrizma) gibi rahatsızlıklar izlenmektedir. Bunların dışında, nadiren de olsa inme (felç) ve miyokart enfarktüsü gelişme olasılığı vardır. Ayrıca, kalp damarlarında ve etrafında delinme, ağır alerjik reaksiyona bağlı tansiyon düşüklüğü, kalpte ritim bozukluğu çok nadir de olsa gözlenmektedir.
Anjiyo Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Anjiyo sonrası hastaların dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır: - Anjiyo yapılan bölgeye baskı uygulanmasına dikkat etmek ve doktorun önerdiği süre boyunca dinlenmek.
- İşlem sonrası bol su tüketmek, kontrast maddenin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
- Anjiyo yapılan bölgedeki bandajı doktorun önerdiği süre boyunca çıkarmamak.
- Ağrı, şişlik veya morarma gibi durumları doktor ile paylaşmak.
- İlaç kullanımına dikkat etmek ve doktorun verdiği reçeteye uygun olarak ilaçları kullanmak.
Anjiyo sonrası yaşanabilecek ağrılar ve diğer komplikasyonlar hakkında bilgi sahibi olmak, bu süreçte hastaların daha bilinçli olmalarını sağlar. Bu nedenle, anjiyo öncesi ve sonrası doktor ile detaylı bir şekilde konuşmak büyük önem taşır.
|
Bilekten girilerek anjiyo yapılıp stand takıldı. El bileğinin girildiği yerin etrafında şişlik ve ekimoz olmuştu Bandajı sıkılaştırıp soğuk uygulaması ile sis indi. Yalnız bir hafta oldu. hala bilek ve kol bölgeme ara ara sanki damara bir şey sokulurcasına ağrı oluyor. Ağrının bu kadar zamanda geçmemesi normal midir.
Cevap yazYılmaz Özçığ, anjiyo ve stand takma işlemlerinden sonra bazı hastalarda şişlik, ekimoz ve ağrı yaşanması normaldir. Ancak, bu ağrının bir haftadan uzun sürmesi ve damara bir şey sokuluyormuş gibi hissetmeniz dikkat edilmesi gereken bir durum olabilir. Bu nedenle, en doğru bilgi ve tedavi için doktorunuzla iletişime geçmenizi öneririm. Geçmiş olsun.
Kalp anjiyosu oldum.Hiç bir acı duymadım. Stent yerleştirildi.Birkaç gündür bel ve üst bacakta çok ağrım var.morarma var baba yardımcı olurmusunuz lütfen.Saygılarımla
Cevap yazMerhaba Anjiyo yapıldıktan sonra, yapılan bölgede ağrı, şişlik ve morarma gibi rahatsızlıklar görülebilir. Bunların dışında, nadiren de olsa inme (felç) ve miyokart enfarktüsü gelişme olasılığı vardır. Ayrıca, kalp damarlarında ve etrafında delinme, ağır alerjik reaksiyona bağlı tansiyon düşüklüğü, kalpte ritim bozukluğu çok nadirde olsa gözlenmektedir. Bu durumda endişelenecek durum yoktur.
Yapılan anjiyo sonrası, her tıbbi müdahaleden sonra oluşan ağrılar gibi anjiyo sonrasında ağrı olabilir. Anjiyoda, atardamarlara giriş yapıldığından, bu damarlar basınçlı bir yapıya sahip olduğundan, anjiyo sonrası damarda açılan o deliği vücut onarana kadar 4-5 saat baskı uygulanmaktadır. Anjiyo yapıldıktan sonra, yapılan bölgede ağrı, şişlik ve morarma gibi rahatsızlıklar izlenmektedir.
Ananem anjiyo oldu göğsünde ağrılar ve nefes darlığı var ne yapması gerekir doktora gitsin mi
Cevap yazEvet, ananenizin belirtileri ciddi olabilir. Kesinlikle en kısa zamanda bir doktora gitmesi önemlidir. Geçmiş olsun.